20/01/19 Een hele boterham

Prei water geven

dav

Ik gaf de prei telkens van bovenaf water met een plantenspuit. Nu dat de plantjes al wat groter zijn geef ik onderaan de plastieken doosjes water en laat de plant dit water opzuigen. Bij het potje onderaan kan je zien dat de aarde al bijna het water heeft opgeslorpt. Wanneer dit is gebeurd giet ik het overtollige water weg uit de ijsdozen zodat de planten niet constant in het water staan.

 

 

 

Witloof

dav

Hoe zou het ondertussen zijn met de witloof die ik op 30/12/18 ingetafeld heb? 13/01/19 eens gaan kijken en ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben. De kropjes beginnen zich mooi te vormen. Vorige jaar heb ik ze veel te groot laten worden maar nu zullen ze al binnen enkele dagen geoogst worden. Hier ben ik toch wel fier op. Deze witloof heb ik zelf van zaadje tot witloof gekweekt. Geen wortels in de winkel gekocht. Ik heb de plantjes nu voor de eerste keer wat extra water gegeven.

 

 

Op 16/01/19 heb ik dan besloten om ze niet te groot te laten worden en te oogsten. Om te oogsten draai je simpelweg de witloof van de wortel. In mei 2018 heb ik de zaadjes gezaaid en zie hier het resultaat. Ok het vergt wat geduld maar de smaak kan je niet vergelijken met die uit de winkel. Mijn witloof smaakte totaal niet bitter, eerder zoet zelf. Vanaf eind januari kan je wortels kopen in de winkel en ik denk dat ik dat wel zal doen. Eigen gekweekte witloof smaakt zo veel beter.

 

Aanpassing blog

Momenteel ben ik vollop bezig met de oudere posts van 2017 en 2018 online te plaatsen. Ik zit al aan eind mei 2017. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik deze er momenteel opplaats vooral voor mezelf om te kunnen zien hoe ik in het moestuinieren ben gegroeid. Natuurlijk weet ik niet meer wat er allemaal 2 jaar geleden gebeurd is dus zijn het meestal updates & foto’s die ik geef. De oude posts vind ik zo leuk niet om te schrijven. Veel te veel posts in een week enz. Nu kan ik er een verhaal rond vertellen doordat ik maar 1 x op een week post. Soms jeukt het al midden om de week om al mijn nieuwe dingen te posten maar ik probeer mij in te houden tot de zondag.

Eigen kweek

Ik ben de hele dag bezig met dingen plannen voor mijn moestuin, dingen opzoeken en als er dan eens een mooie dag is naar de tuin gaan en kijken wat ik daar kan doen. Ik sta letterlijk op en ga gaan slapen met mijn tuin. Niet alleen de moestuin maar ook de blog is veel werk. Daarom ben ik ter ontspanning nog eens begonnen met seizoen 1 van eigen kweek. Je weet maar nooit dat mijn “patatten” mislukken 😉

eigen-kweek-netflix-810x456

Om maar een voorbeeld te geven: vroeger las ik eens een thriller of dergelijke voor ik ging slapen. Nu is het studeren, studeren, studeren.

dav

Pakjes tijd!

Ik heb dus besloten om mijn moestuinplan nog wat te wijzigen zodat ik wat tomaten kon zetten. Geen tomaten zonder een tunnel of serre? Op tuinadvies.be ben ik een kleine tomatentunnel tegengekomen waar ik 6 planten kon in plaatsen. We zullen deze eens testen. Hopelijk is het degelijk materiaal die niet teveel last heeft van de weersomstandigheden.

Verder had ik ook nog een pakje van moestuinweetjes. (Die zullen mij daar bijna kennen ;-)).

Wat zat er in?

 • Binnenkort zal ik heel veel moeten voorzaaien en verspenen dus heb ik nog een zaaitray met onderstel bijgenomen, 125 p9 potjes en 2 kweekbakken.
 • Een doos vinassekali ( om betere vruchten en knollen enz te kweken. Dit zal ik bv bij mijn ui of tomaten geven als extra messtof.)
 • Een doos zeewierkalk. Dit dient om de ph waarde van je moestuin omhoog te helpen. (Normaal moet deze rond de 6,5 zijn. Als de grond te zuur is kan je deze verbeteren met wat kalk. Door een bodemanalyse kun je te weten komen hoe het met de ph-waarde van je moestuin is gesteld.). Ook had ik in het boek van Wim Lybaert gelezen dat hij zeewierkalk toevoegd aan zijn kolen, dus zullen we dit ook eens proberen.
 • Ik heb geen ervaring met pepers maar zal er toch eens uit nieuwsgierigheid eens enkele proberen. Hier heb ik de jalapeno en de anaheim gekocht. Iemand goede receptjes toevallig?
 • Ook in de filmpjes van moestuin tv gezien: de doperwt marktveroveraar. Wordt 1,5 m hoog en heeft een hele goede opbrengst naar het schijnt. Challenge accepted.
 • De pootaardappelen zijn ook toegekomen. Ik had ze zeker niet zo vroeg verwacht.
  • vroeg: Lady Christl 500 gr
  • middellaat: Charlotte 500 gr
  • laat: agria 500 gr

Overzicht p9 potjes

dav

Dit zijn momenteel alle p9 potjes die ik heb.Ik denk rond de 175 nu. Als ik zo zie wat ik allemaal wil voorzaaien vrees ik dat ik nog niet zal toekomen. Help waar zijn we aan begonnen?

 

 

 

Pootaardappelen

dav

De pootaardappelen zijn super vroeg geleverd. Maar wat nu? Even wat tips gevraagd op de Moestuin-facebook pagina. Blijkt dat de vroege rassen rond 20 februari voorgekiemd kunnen worden om ze 20 maart uit te planten en de late rassen vanaf april direct mogen gepoot worden. Ik denk dat ze dit in het vakjargon beginners enthousiasme noemen. Maar hoe bewaar ik ze nu best?

De volgende tip: koel en donker bewaren.

Op mijn appartement heb ik geen kelder of garage of weet ik veel om de aardapplen koeler te bewaren, daarom dacht ik eerst om ze in de aardappel bewaarbak te plaatsen. Daar zitten ze goed donker. Maar in de keuken wordt het toch wel warm dus dit was ook niet zo een goed idee.

dav

Dan kreeg ik de tip om ze in de groentelade van de frigo te leggen. Maar er mocht geen kiertje in zijn of condens enz. Dit was dus ook geen optie daar de lade niet helemaal sluit in de frigo.

Uiteindelijk heb ik de aardappelen in een schoendoos gestopt en alle gaten dichtgemaakt met wat karton. Ik heb een overdekt koertje voor vuilbakken enzo en heb ze uiteindelijk daar geplaatst.  Ook kreeg ik de tip mee om het netje al te verwijderen zodat moesten er zich al scheuten vormen deze niet zouden afbreken aan het net. Ieder ras stop ik los in een apparte doos en ik hou jullie op de hoogte hoe ze zullen bewaren. Hieronder een foto van hoe ik het eerst ging doen. Nu liggen de aardappelen dus los in de doos.

 

Lichte hartaanval

davWoensdag 16/01: redelijk deftig van weer, dus na het werk de moestuin outfit aangetrokken en nog wat verder gaan doen aan de tuin. Ik heb van mijn lieve tante en nonkel een compostvat gekregen dus wou ik deze al gaan installeren. Wanneer ik aan mijn tuintje toekwam zag ik dat mijn worteldoek weg was. De eerste gedachte was natuurlijk: iemand heeft ze gestolen. Vollop aan het sakkeren zag ik het zwarte hoopje niet naast mijn tuinhuis. Pas toen ik daar was zag ik het. Het heeft redelijk gewaait de laatste dagen en ik had met kleine piketten om de 2 m dit doek vastgemaakt.

 

Er zat niets anders op dan eerst dit werkje weer in orde te brengen. jammer van de verloren tijd maar het is nu zo. Nu heb ik om de meter een groot piket gestopt en in afwachting van de schors die op het doek moet komen heb ik deze wat verzwaard met stenen zodat ik niet iedere week opnieuw het doek moet vasthangen.

Super handig

Met dit superhandig opplooibaar karretje kan ik mijn nieuw aangekocht materiaal vervoeren tot aan mijn moestuin. De stenen heb ik gekregen en wegen toch redelijk.

Bestemming bereikt

dav

De stenen komen naast het tuinhuis en dienen om onder mijn compostvat te leggen zodat deze niet in de grond zakt door het gewicht. Blij dat ik deze stenen niet zelf hoef te kopen, om ze dan enkel en alleen maar op de grond te leggen.

 

 

 

Uitmeten

Nog eens al mijn bedden opgemeten en besloten om enkele dingen te veranderen. De bedden zijn maar 5,90 m ipv 6 m, ik had ze niet goed opgemeten. De paden zal ik veranderen naar 50 cm ipv 70 cm waardoor ik alle bestaande stokjes kon gaan verwijderen om ze allemaal opnieuw uit te meten en aan te duiden met iets dikker bamboe momenteel.

Alles is uitgemeten en ik wou beginnen met touwen rond mijn bedden te spannen om deze af te bakenen.

Zoals je kunt zien op onderstaande foto was ik zodanig bezig met mijn tuin dat ik er niet had opgelet dat het al donker geworden was. Komaan het is nog maar 17u30. Gedaan met de fun dus en tijd om naar huis te gaan jammer genoeg.

dav

Angelo Dorny

Ook nog even vermelden: Angelo Dorny. Die heeft ook een youtube kanaal waar ik toch ook enkele dingen geleerd heb zoals de siererwt en hoe je zaden moet winnen uit bloemen enz. Nu juist het eerste seizoen van grow, cook, eat bekeken. Ook een aanrader.

angelodorny

4 x per jaar brengt hij ook een tijdschrift uit. “De tuin op tafel”. Sinds Maart 2018 ben ik erop geabonneerd. Nu al 2 edities ontvangen en het tijdschrift staat vol met tips en recepten. Ik zal misschien eens kijken om de oude nrs ook toe te voegen aan mijn collectie. Wanneer ik een abonnement nam kreeg ik er vorig jaar dit mooie boek van fruit & groenten inmaken bij. Zeer blij mee.

dav

Pepers kweken

Zoals ik vertelde zal ik dit jaar ook eens enkele pepers properen kweken. Maar ik heb totaal geen ervaring met wat je ermee kan aanvangen. Wij eten praktisch nooit pikant thuis door onze 2 kindjes.

Even terug wat tips gevraagd op de moestuin facebookpagina.

Daar kreeg ik allerlei recepten voor sambal, pili pili, chili concarne, chilisaus, harissa enz. Van de meeste had ik wel al gehoord maar nog nooit geproefd. Ook iemand die reageerde met: “domme vraag, waarom kweken als je niet weet wat te doen ermee”? Is dit nu niet net de bedoeling van een moestuin? Dat je nieuwe dingen kan ontdekken? Dus omdat ik het nog nooit gedaan heb moet ik het niet proberen?

Dus ben dan wat gaan googelen en youtube bekeken en heb toch enkele receptjes die ik wil uitproberen.

 • sambal-badjakSambal: Tijdens het googelen kwam ik een bericht van moestuinweetjes tegen waar (hoe kan het ook anders) alles heel goed stond uitgelegd en die ik jullie zeker niet wil onthouden.

(foto van WECKENonline.eu)

 

Recepten:

https://www.moestuinweetjes.com/hoe-maak-je-sambal/

https://www.eetspiratie.nl/zelf-sambal-maken

 • nachosNachos met cheddarkaas: Hier worden de jalapeno pepers in gebruikt.

(foto van vtmkoken)

 

 

Hier een filmpje hoe je ze kunt bereiden

 

 • chilisausWat ik ook nog leuk vond is de zoetzure saus zelf maken die je bv. bij de chinese loempia’s krijgt. Bedankt voor deze tip.

 

(foto van zelfmaakrecepten.nl)

 

 

Recepten:

https://www.lekkeretenmetlinda.nl/zoete-chilisaus-maken/

 • harissa-1-fpHarissa: Dit ken ik persoonlijk niet maar zal het toch eens proberen.

 

(foto van https://www.196flavors.com/tunisia-harissa)

 

 

Recept:

https://simoneskitchen.nl/harissa-zo-makkelijk-je-vraagt-je-af-waarom-je-t-nog-koopt

Dit bedoel ik. Al deze dingen ken ik niet of misschien al van gehoord. Maar dat is het toffe aan een moestuin. Je kweekt een groente die je niet kent en leert zo nieuwe smaken en recepten kennen. Ik raad het iedereen aan. En met het excuus: ik woon op een appartement heb ik ondertussen wel al komaf mee gemaakt denk ik. De pepers zullen niet in mijn moestuin maar in potten worden gekweekt op mijn terras.

Dus om al deze nieuwe dingen uit te proberen ben ik naar de colruyt geweest en wat ingrediënten gaan halen om zowel eens te proeven van de eindproducten als om ze zelf te maken. Het meeste heb ik gevonden bij de wereldkeuken.

Pepers voorzaaien

Normaal ging ik wachten tot ongeveer half februari om mijn pepers voor te zaaien omdat de planten maar na 15 mei buiten mogen. Maar overal zag ik al mensen pepers voorzaaien en het begon ook te kriebelen bij mij. Samen met mijn zoontje heb ik ze zondagmiddag voorgezaaid.

Van elke peper ga ik 2 plantjes voorzaaien en dit zijn de soorten die ik gekozen heb.

 • De gewone cayenne (spaanse lange rode)
 • Jalapeno
 • Anacheim
 • Bolivian rainbow (pepers met verschillende soorten, zeer mooie plant)
 • piementos de padron (deze kun je bakken in olijfolie met wat grof zout over, super lekker)

Hoe voorkweken?

Moestuin tv heeft hier een goede video van met heldere instructies:

Ik plaats een onderstel onder mijn zaaitray die het overtollige water zal opvangen en plaats de zaaitray in mijn kweekbak om straks niet te morsen met de aarde.

De tray wordt gevuld met zaai en stekgrond. Leg wat grond in het midden en veeg de aarde in de gaatjes

Met een andere tray druk ik de gaatjes nog eens goed aan en vul indien nodig nog eens de gaatjes bij.

De zaai en stekgrond met een plantenspuit goed nat maken.

dav

Met een potlood maak ik gaatjes in de aarde van ongeveer 0.5 cm diep. In ieder gaatje doe ik 2 zaadjes. De sterkste zal ik later overhouden. Dek de gaatjes af met aarde en plaats er de labels bij.

Zet de tray in de propagator. Doe de ventilatiegaten dicht en ik zet mijn propagator op 27 graden. Het licht is nu aan voor de foto maar deze moet pas aan wanneer de zaden kiemen.

Mijn prei stond momenteel in de propagator en moet dus plaats maken naar de vensterbank. Nu hebben we in Januari nog niet zoveel daglicht. Hopelijk zullen ze niet doorschieten.

sdr

Nog even naar de tuin

Vrijdag was het mooi weer en wou ik naar de moestuin gaan. Mijn jongste zoon werd plotseling ziek en we zijn dan uiteindelijk op spoed beland. Het ziekenhuis lag zo goed als vol dus mochten we hem gelukkig thuis verder verzorgen, anders ging hij zeker moeten opgenomen worden.

Zondag zag ik dan opnieuw mijn kans. Het zonnetje scheen dus mijn tuintje riep mij. Het was op dat moment aan het vriezen (-1) maar toch wou ik enkele uurtjes op de tuin bezig zijn.

Wat heb ik er uitgespookt?

Nog wat piketten gaan halen in de aveve om mijn wandelpad wat beter vast te maken. Hopelijk blijft de wind er nu vanonder.

Compostvat is geplaatst. Hij staat wel heel dicht waar ik de aardpeer gepoot heb. Ik zal volgend jaar wel zien als ik het vat moet afbreken om aan mijn aardpeer te kunnen.

sdr

Hoe vul ik mijn compostvat?

Op de bodem heb ik enkele stenen gelegd om deze te verzwaren. De bodem sprong namelijk constant in de lucht.

Eerst moet er wat grof materiaal in zoals takjes. Normaal moet er nog meer in denk ik maar mijn hand begon pijn te doen van de takjes knippen.

Daarna wat bladeren geraapt en deze ook toegevoegd.

Het komt er eigenlijk op neer dat je bruin materiaal (zoals takken en bladeren) afwisseld met een laag groen materiaal (zoals keukenafval). Bruin materiaal om zuurtstof in je compost te krijgen en groen afval is voeding voor de micro organismen.

Herinner jullie de hoop aarde die ik over had na het schoffelen? Ik heb die eerst met een haakse riek helemaal opengelegd en alle stenen verwijderd. Dan met een fijne riek alles egaal gemaakt en alle onkruid en gras op de composthoop. Blij dat dit werkje ook gedaan is.

Als laatste heb ik wat compostmaker toegevoegd. Dit zou het composteringsproces versnellen.

dav

Thuis kunnen we nu beginnen met ons afval te verzamelen. Dit zal het verbruik in vuilniszakken toch ook wat verminderen hoop ik. Alle ongekookte groente & fruit afval, aardappelschillen, koffiefilters, eierschalen, plantenresten noem maar op.

 

 

 

 

 

Toekomst

dav

Dit is een foto van een andere moestuin op het terrein. Dit is wat ik uiteindelijk wil bereiken. Verhoogde bedden, wandelpaden tussen mijn bedden enz.

Moestuinplan

Terug wat wijzigingen in mijn moestuinplan. De kruiden in de vierkante meter zal ik op mijn terras op het appartement kweken zodat er plaats vrij komt om een kleine tomatentunnel te plaatsen waar ik gele & rode trostomaatjes, aubergine en gewone tomaten zal kweken. Ik vond het jammer dat ik geen tomaten kom kweken dus moeten er enkele opofferingen gebeuren. De bedden zijn ook aangepast naar 5,90 m en de paden ook naar 50 cm. Mijn laaste bed kan ik nu wel de volle 5,9 m benutten ipv de 4,8m eerder door mijn poortje.

Verder heb ik het peulenbed wat aangepast. Er stonden bv. 10 peultjes op 1 meter maar als je dan de doosjes leest mogen die 3a 4 cm uit elkaar staan. Dus op 1 m is dit een goeie 25 tal. Komt daar nog eens bij dat je ze in dubbele rijen kan plaatsen dus 50 per meter. en ik had er zo 3m staan. Om maar een voorbeeld te noemen. De plantafstanden op de app die ik gebruik zijn niet altijd correct want hier gaf hij 15 cm tussen de planten aan. je kunt wel je eigen soort toevoegen maar dan nog ging het nog niet. Niet alles kan perfect zijn.

Dus op het oog om voor te zaaien en klein te wonen heb ik het peulenbed wat verkleind en in het midden komen er allehande bloemtjes. De bloemen die je ziet onder de peultjes zullen 1m siererwt worden. Dit heb ik leren kennen dankzij Angelo Dorny en naar het schijnt geven die een hele goede reuk af.

volkstuinfinaltomatobloemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.